Mikä ihmisiä kiehtoo moottoriurheilussa?

by superralle

Niinpä niin, mikä siinä ihmisiä, enimmäkseen miespuolisia, kiehtoo? Onko se vauhdinhurma vai kannustaminen omaa suosikkia porukalla? Kuka tietää, siihen voi olla monia syitä miksi moottoriurheilu on niin suosittua. Useasti porukassa aina joku kysäisee että katoitteko eiliset formulat tai rallit, vastaukset jakautuvat useasti ehdottomasti, kyllä, ei ja puolella silmällä.

Mitä on moottoriurheilu?

Tähän ”urheilun” muotoon lukeutuu kaikki lajit jotka kisataan moottorilla varustetulla kulkuvälineellä. Näistä varmaan suosituimpia ovat autoilla tai moottoripyörillä tapahtuvat kisat, kuten formulat mainittakoon yhtenä esimerkkinä. Myös venekisat ja lentokisat tipahtavat tähän kastiin, ja kaikki muut kisat missä tarvitaan moottoria liikkumiseen.

Autoilla kisattuna kyse on yleensä enemmänkin nopeuskilpailusta, joskin joitakin taitokilpiluja voidaan järjestää. Moottoripyörillä järjestetään nopeuskilpailuja ja autoiluun verrattuna enemmän taitokilpailuja.

Lue myös autourheilun sivuja: https://www.autourheilu.fi

Viehätys

Mikä sitten saa miljoonat ihmiset katsomaan televisiosta tai matkustamaan paikan päälle asti katsomaan kun ihmiset kisailevat siitä kuka on nopein tai taitavin kuljettaja?
Kotimaisissa kisoissa voi aina kannustaa omaa suosikkia voittoon, silloin ei ole kyse suomen kunniasta, vaan juurikin yhden kisaajan voitosta.

Kansainvälisissä kisoissa on aina tietenkin oman maan maine tulilinjalla. Kansat kannustavat oman maan edustajaa sankoin joukoin sekä paikanpäällä että kotikatsomoissa. Myös pubeissa ja ravintoloissa näkee kisakatsomoita, ja onhan se kiva porukalla viettää iltaa ja kannustaa sitä suomen vauhtitykkiä voittoon.
Itse en oikein ole koskaan välittänyt seurata kyseistä urheilumuotoa, johtuneeko sitten siitä että olen nainen, heh, no ei pidä yleistää. Monet naisetkin varmasti nauttivat moottoriurheilun seuraamisesta, ja se on ihan okei.

Lapsuudesta muistan kuinka isä aina seurasi formuloita suurella intohimolla, ja silloin ei saanut häiritä, joten joillekin se on tärkeä tapahtuma joka täytyy katsoa, yhtä lailla kuin jotkut seuraavat talent-ohjelmia tai Greyn anatomiaa.

Kaikilla ei ole mahdollisuutta matkustaa katsomaan mieleistään kisaa paikanpäälle, joten televisiosta seuraaminen on ihan yhtä tärkeää, ja siitä tehdään silloin elämys. Kutsutaan kaverit katsomaan kisaa ja ostetaan kaljat ja tilataan Kotipizzan pizzat, tai mennään sinne kantikseen porukalla ja tilataan juomaa ja naposteltavaa. Kumpikin tyyli on suomalaiseen tyyliin sopiva ja mieleinen, näillä eväillä porukalla on varmasti hyvä fiilis, vaikka suomi ei voittaisikaan.

Myös perheen pienimmät fanit kannattaa ottaa huomioon, ja pitää kotona kisakatsomot lasten kanssa. Lapset nauttivat kun saavat viettää aikaa perheen kanssa, ja että koko perhe tekee jotain mikä on heille yhteinen mielenkiinnon kohde.

Moottoriurheiluurheilu Suomessa

Oheistuotteet

Oheistuotteita myydään tapahtumapaikoilla sekä netissä ja joissakin kaupoissa. Formula 1 paidat ovat yleinen näky kannustajien päällä, yleensä suosikkipelaajan nimellä varustettuna. Tämä on oiva lahjaidea moottoriurheilu faneille, etenkin lapset varmasti ilostuvat kun saavat lempi kisaajansa nimellä varustetun paidan. Jotkut ovat jopa kerääjiä, ja tahtovat omistaa kaikki mahdolliset keräilytuotteet mitä vaan löytävät, ja yleensä hinnallakaan ei ole niin väliä.

Suomen Moottoriliiton sivuilta löydät lisää moottoriurheilulajeja Suomessa.

Joukkuehenki

Suurin viehätys omasta mielestäni on joukkuehenki. Se että kuulut johonkin, muut ymmärtävät mikä tässä kiehtoo ja kannattavat samaa asiaa ja nauttivat siitä. Yhteiset harrastukset tuovat ihmisiä lähemmäs toisiaan, tämä tapahtuu urheilun kautta, tai samojen muiden mielenkiinnon kohteiden kautta. Jos tykkää vaikka samasta yhtyeestä tai rakastaa käydä elokuvissa ja teattereissa, on se yhtälailla ihmisiä yhteen saattavia harrastuksia.
Kaikki eivät voi pitää ja innostua samasta asiasta, jos olet kaveriporukan ainut jota kiinnostaa moottoriurheilu, löydät varmasti kyllä samasta asiasta kiinnostuneita ihmisiä esimerkiksi urheilupubeista, rohkeasti juttelemaan niin kyllä niitä samasta asiasta innostuneita ihmisiä löytyy.