Ovatko suomalaiset todella rallikansaa?

by superralle

Suomesta on tullut monia ralliharrastajia, jotka ovat pärjänneet lajissa hyvin. Osa niin hyvin, että heidän tunnetaan maailmallakin hyvin. Joskus jos kertoo olevansa Suomesta, niin ensimmäisenä mainitaan tunnettu suomalainen, joka on aika usein ralliautoilija. Suomessa myös järjestetään ralliautoiluun liittyviä kisoja. Kuinka moni sitten suomalaisista seuraa lajia tai jopa harrastaa sitä. Varmaan useammat trukeilla uusia kuormalavoja päivät kuskaavat ainakin tätä tekevät, ja kuvittelevat olevansa oman elämänsä Tommi Mäkisiä – tämä ei toki päde kaikkiin. Kysyn siis, olemmeko me rallikansaa?

Mitä ralliautoilu on?

Ralli on moottoriurheilua, jossa ajetaan autoilla lujaa. Autot eivät ole ihan tavallisia autoja. Niillä pääsee liikkumaan paljon lujempaa kuin normaaleilla autoilla. Ralliautot eivät ole teknisesti samanlaisia kuin normaalit autot. Rallikilpailuja pidetään yleensä sellaisilla teillä, joilla yleisestikin ajetaan. Kun kisa on käynnissä, niin nämä tienosuudet on tietysti suljettuja sen ajan, kun niistä kuljetaan kisassa. useimmat osuudet ovat hiekkateitä, joissa ei kovin paljoa muutenkaan ajella. Sellaisia löytyy Suomesta paljon, joten täällä on helppo järjestää kisoja.

        Kuuluisia suomalaisia ralliautoilijoita

Vaikka meitä Suomalaisia on aika vähän, niin kuuluisia rallikuskeja meillä on paljon. Näitä ovat mm. Mikko Hirvonen, Timo Salonen, Ari Vatanen, Timo Mäkinen, Markku Alén, Juha Kankkunen, Marcus Grönholm, Henri Toivonen, Hannu Mikkola ja Tommi Mäkinen. Näistä moni on varmasti monelle suomaiselle tuttu.
Tommi Mäkinen on voittanut maailmamestaruuden neljä kertaa. Silloin kun hän ajoi, oli paljon hyviä rallikuskeja, joista kuka tahansa olisi voinut voittaa. Mäkinen voitti silti useamman kerran, joten hän on ehkä sen takia Suomen kaikkien aikojen paras rallikuski. Hänet tietää varmasti kaikki meistä, koska Suomessa rallikuskeista puhutaan paljon.

Myös Juha Kankkusen nimen on meistä jokainen varmasti kuullut. Hänkin on voittanut maailman mestaruuden neljä kertaa. Hän on jäänyt suomalaisille ikuisesti mieleen.

Ensimmäinen suomalainen rallin maailmamestari oli Ari Vatanen. Hän voitti sen vuonna 1981. Viimeisin rallin suomalainen maailmamestari on Marcus Grönholm. Hän voitti sen 14 vuotta sitten. Tästä on jo niin kauan, joten onko rallihuuma Suomessa ruvennut laantumaan? On Suomessa silti hyviä rallikuskeja ollut ja on edelleen. Ehkä tällä hetkellä on vaan niin hyvä ja tasainen taso ja suomalaiset eivät ole tänä aikana vain sattuneet voittamaan.

Rallikisoja Suomessa

Suomessa järjestetään monia rallikisoja. Osa niistä on vain harrastuskisoja. Suomessa järjestetään kuitenkin kerran vuodessa isot rallikisat. Kisat järjestetään aina Jyväskylässä ja ne ovat nimeltään Neste Rally Finland. Rallikisa järjestetään yleensä heinä-elokuun -vaihteessa. Kisa on ralliautoilun MM-sarjan osakilpailu. Kisa on hyvin suosittu Suomessa. Kun kisa on menossa, sen reitillä näkee paljon katsojia, jotka ovat kerääntyneet katsomaan ohi kiitäviä ralliautoja. Vaikka paikalla ei olisi mitään oheispalvelu, suomalaiset jaksavat kokoontua ja tulla paikalle katsomaan kisaajia.

Neste Ralli – kisapaikalta löytyy myös VIP-kylä, joten jos haluaa jotain muutakin kuin parkkeerata johonkin reitille, niin kunnon oheistoimintaakin löytyy. Neste Ralli on valittu tapahtumana kolme kertaa peräkkäin parhaiten järjestetyksi MM-ralliksi. Suomalaiset ottavat tämän järjestäminen siis tosissaan ja tekevät sen kunnolla. Tämä ainakin kuvastaa sitä, että me olemme todellinen rallikansa.

Miksipä suomalaiset eivät olisi rallikansaa? Meillä on useita rallikuskeja historiassa, jotka ovat voittaneet jopa useita maailmanmestaruuksia. Me tiedämme jokainen ainakin yhden kuskin nimeltään ja tunnistamme kasvoilta. Me järjestämme joka vuosi suuret rallin MM-kisat. Ne ovat myös olleet kolme kertaa peräkkäin parhaiten järjestetyt. Kun kisat ovat käynnissä, niin pitkin kisarataa näkee paljon katsojia. Kisat kiinnostavat meitä siis myös livenä. Moni saattaa tulla kaukaakin Suomesta seuraamaan kisoja Jyväskylään.

Kyllä, suomalaiset ovat rallikansaa. (http://www.iltasanomat.fi/autot/art-2000001156293.html)