Tiesitkö näissä Suomen kaupungeissa olevan rallitapahtumia?

Kaikki varmaan tietävät, että Jyväskylässä järjestetään kerran vuodessa kuuluisa rallitapahtuma nimeltään Neste Rally Finland. Se on ralliautoilun MM-sarjan yksi osakilpailu.

Sitä on järjestetty jo vuodesta 1951 lähtien, joten moni on siellä ehtinyt käymäänkin. Kisa on todella suosittu edelleen ja sen järjestelyt onnistuvat aina hyvin. Tapahtuma on valittu parhaaksi MM-rallin osakilpailuksi useaan kertaan. Suomessa osataan siis järjestää hyvin rallikisa. Siksi ei ole ihme, että tämä ei ole ainoa rallikisat tai -tapahtumat Suomessa. Joillekin tämä voi yllätys, koska nämä eivät ole niin paljoa esillä kuin Neste Rally Finland. Syy on tietysti se että kyseessä ei ole Mm-kisojen osakisat. Ralli onkin Suomessa seuratuin autourheilun muoto. Sitä harrastetaan monessa eri luokassa, joten kisoja ja tapahtumia löytyy varmasti paljon.

Jokainen voi ajaa rallia harrasteluokissa

Rallin SM-sarja on ylin sarja

Ylin sarja Suomessa on SM-sarja. Sitä ajetaan sekä neli- että kaksivetoisten luokissa. Lisäksi SM-rallien yhteydessä ajetaan Suomi-Cupin mestaruudesta kahdessa eri luokassa. Kisoja on ympäri Suomen.
Suomessa on kisoja tietysti myös juniorisarjoissa. Niissä kilpaillaan rallin Suomen juniorimestarin tittelistä. Luokkia on näissä viisi. Kisoja on sekä naisille että miehille. Myös harrastajat kilpailevat Suomessa F-sarjassa. Siinä ajetaan F-ryhmän omaavilla autoilla ja eri ikäkausien mukaisilla autoilla. Suomessa ajetaan myös Rallispecial – kilpailuja.

Missä kisoja sitten käydään?

Rallikisoja on joka puolella Suomea. nämä voidaan järjestää niiden järjestäjien mukaan. Suomessa on paljon autourheiluseuroja. Ne järjestävät rallikisoja. Seuroja ovat mm. Lakeuden Autourheilijat, Ahveniston Autourheilijat, Kemin Autourheilijat ja Raision Urheiluautoilijat. Seuroja on Suomessa kymmeniä ja lähes jokainen niistä järjestää kisoja oman asuinpaikan mukaan.

Ensi vuoden alussa Lakeuden Autourheilijat järjestävät Neste Oil Revonlahti Rallin Limingassa F-rallisarjalasille. Ahveniston Autourheilijat taas järjestävät Renkorallin vuoden alussa Hämeenlinnassa. Se on tarkoitettu pienoisrallia ajaville. Kemissä järjestetään Kemi ralli. Kisoja järjestetään myös Heinolassa, Iisalmella, Kiteellä, Lahdessa, Laukaalla, Miehikkälässä, Mikkelissä, Muuramessa, Oripäässä, Rovaniemellä, Savonlinnassa, Salossa, Tampereella, Toivakassa ja Uudessa kaupungissa ja monessa muussa paikassa.
Jos haluaa käydä katsomassa, niin niitä järjestetään Suomessa ympäri vuoden.

Kesällä kisoja on mm. Lahdessa Poppoo Team Ry – nimisen seuran järjestämä Lahti Historic Ralli. Syksyllä on paljon kisoja. Mm. Naantalissa on Rantaralli syyskuussa ja Muuramella Riihivuori-Ralli. Jos haluaa käydä pohjoisessa katsomassa kisoja, niin Rovaniemellä on tammikuussa Arctic Lapland Rally. Sen järjestää Rovaniemen oma ralliseura nimeltään Rovaniemen Urheiluautoilijat Ry.

Hyytynyt ralliauto

Harrastekisoja Suomessa

Suomessa järjestetään myös ralliin liittyviä kisoja, joissa pääsee harrastajat kisaamaan. Yksi niistä on Piippolassa eli Suomen keskipisteessä järjestettävä Ii Shell Piippolaralli. Kilpailun järjestää Ralli Team Kainuu Ry.

Myös Keuruulla on harrastelijoiden rallikisa. Rallimiehet Ry on sen järjestäjä ja kisa on nimeltään Jukojärvi Miniralli. Keuruulla on myös toinenkin harrasteralli. Se on nimeltään Pohjoisjärvi-Ralli ja järjestetään nimensä mukaisesti Keuruun Pohjoisjärven maisemissa.

Suomessa voi siis käydä katsomassa rallikisoja lähes mihin aikaan vuodesta tahansa. Niitä järjestetään myös ympäri Suomen, joten sellaisia voi olla lähellä omaa asuin seutuakin. Jos on kiinnostunut käymään rallikisoissa, niin kannattaa selvittää minkä nimisiä ralliseuroja on olemassa missäkin päin Suomea. Sitten voi vain selvittää milloin seurat järjestävät kisoja. Jokin sopiva ajankohta ja paikka varmasti löytyvät. Se ei

Suomessa ole ongelma varsinkin jos kisaksi kelpaa minkä tahansa tason kisa. Kisoja on ammattilaisten kisaamia, nuorten kisaamia sekä pelkästään harrastemielessä kisaavien. Ne ovat varmasti kaikki ihan erilaisia katsottavia. Kannattaa siis käydä niissä kaikissa, jos haluaa nähdä monipuolisesti kisoja.

Vanha auto jolla voisi ehkä ajaa rallia

Kaikkialta rallia ei kuitenkaan löydy

Niinkuin varmasti jokaisen järki sanoo, esimerkiksi Helsingin keskustassa on melko mahdoton järjestää rallikisoja. Yleensäkin isompien kaupunkien ytimessä ei kilpailuja järjestetä, lukuunottamatta Jyväskylää. Helsingissä sen sijaan kannattaa käydä vaikkapa Escape room-pakopelissä, jos rallinomaista jännitystä kaipaa!